De ce nu e bine să atârni masca la oglinda retrovizoare. Ce spune un medic infecționist
Odată cu pandemia de coronavirus și stocurile pentru măștile de protecție au crescut, și producția, dar și prețurile. Majoritatea măștilor vândute pe site-uri sunt pentru unică folosință, însă nu toți consideră că o mască trebuie folosită o singură dată, apoi aruncată la coșul de gunoi.
Carmen Dorobăț, medic infecționist, transmite un avertisment important românilor care utilizează greșit masca de protecție. Există persoane care sunt tentate să o refolosească de mai multe ori, chiar dacă intră într-un magazin sau în alt local, însă acest obicei nu este unul benefic pentru sănătatea noastră.
Virușii si bacteriile care ajung pe materialul din care sunt făcute măștile pot pătrunde în căile respiratorii, de aceea este bine ca masca de protecție să fie pentru unică folosință, exceptând cele din materiale care se pot spăla și dezinfecta. Totodată, dacă atârni masca la oglinda retrovizoare a mașinii, practic oferi virușilor și bacteriilor un ”spațiu” unde se pot muta dintr-o parte în alta.
„Cele mai ieftine, cele mai uşoare, cele mai comode sunt aceste măşti în trei pliuri. Dezavantajul lor este că nu pot fi purtate pentru o perioadă lungă de timp deoarece respiraţia noastră conţine vapori de apă care modifică calitatea materialului şi atunci masca ar putea permite agenţilor infectanţi să pătrundă prin nas în căile respiratorii. Aşa că o îndepărtăm, pentru că nu mai este eficace. După care, obligatoriu, ne spălăm cu apă şi săpun“, a explicat Carmen Dorobăţ la Digi24, conform Adevărul.
Au fost confirmate 1151 de cazuri noi în ultimele 24 de ore
Bilanț îngrijorător: 1.151 noi cazuri de coronavirus au fost depistate în România ultimele 24 de ore din 21.165 de teste prelucrate, iar alte 33 de decese au fost raportate. 357 pacienți sunt internați la terapie intensivă.
Până astăzi, 28 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 47.053 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 26.128 de pacienți au fost declarați vindecați și 3.716 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.